У 2014 році ВВП України впаде на 4,5-4,7%.

18.06.14

vlasyuk2013aВтрати від скорочення торгівлі з РФ досягнуто 4,55 млрд. $ / рік

16 червня відбулося 31-е Засідання Президії Федерації профспілок України з метою розробки стратегії модернізації діяльності профспілок на сучасному етапі. У рамках цього заходу, директор ДП «Укрпромзовнішекспертиза» (УПЕ) Володимир Власюк виступив з доповіддю, в якій поділився своїм баченням перспектив розвитку промисловості країни, динаміки ВВП в 2014р., а також торгівлі з Російською Федерацією.
Зокрема, в доповіді акцентувалася увага, що поточний ВВП України на душу населення (за паритетом купівельної спроможності) в 2-3 рази менше в порівнянні з сусідніми країнами. Так даний показник в нашій країні дорівнює 7,3 тис. $, тоді як Білорусії – 15,6 тис. $, Румунії – 16,5 тис. $, Туреччини – 17,7 тис. $, Польщі – 21,9 тис. $, Росії – 23,5 тис. $. «На початку 90-х років вищенаведені країни мали приблизно однакові можливості і показники ВВП на душу населення, – коментує Володимир Власюк. – Однак відсутність системної державної політики розвитку економіки України призвело до топтання на місці і наростання розриву з іншими державами».
Що стосується прогнозів зміни ВВП в 2014 році, то у України даний показник знизиться на 4,5-4,7%. Деталізуючи даний прогноз, директор УПЕ вказав на високу ймовірність спаду у видобувних галузях (-2,5%), переробній промисловості (-7%) і виробництві електроенергії (-3,5%). Показники будівництва різко знизяться (-20%) внаслідок скорочення інвестицій у приватному і державному секторах економіки. Що стосується торгівлі, то тут очікується скорочення на 6% за рахунок зменшення споживчих витрат населення. «Складним буде поточний рік для галузі «Транспорт і зв’язок», – прогнозує В. Власюк. – Ми очікуємо скорочення валового продукту в даному сегменті на 6% зважаючи на зменшення вантажної бази в реальному секторі економіки». У той же час
очікується збереження позитивної динаміки виробництва в сільському господарстві за рахунок збільшення врожайності (+4%).
У контексті загострення відносин між Україною і РФ, окремо було проаналізовано перспективи українського експорту до Росії, яка за підсумками 2013 займала 24% або 15,1 млрд. $ в загальній структурі експорту України. У той же час на країни ЄС припадало 16,8 млрд. $ або 26%, країни СНД – 7 млрд. $ або 11%, інші країни – 24,5 млрд. $ або 39%.
За словами директора УПЕ, український експорт товарів до Росії в останні роки постійно скорочується. Так якщо в 2011р. він становив 19,8 млрд. $, то в 2013 році цей показник вже дорівнював 15,1 млрд. $. «Існує дві групи базових факторів скорочення експорту до Росії, – коментує В. Власюк. – Насамперед, це економічні фактори. Зокрема, скорочення витрат федерального бюджету на статті економічного розвитку, що спричиняє зниження закупівель капітальних товарів. Також слід відзначити і значне нарощування імпортозаміщення. Друга група чинників – політичні (торгівельні війни і т.д.). Однак навіть у разі поліпшення відносин між двома країнами експорт ключових промислових товарів у РФ (вагони, труби, чорні метали) буде скорочуватися в силу активної реалізації Росією програм заміни імпорту промислових товарів власною продукцією».
За словами керівника УПЕ, в 2014 році очікується продовження скорочення поставок українських товарів на територію РФ. Так поставки продукції з чорних металів скоротяться з 0,81 млрд. $ в 2013 році до 0,28 млрд. $ (-67%) в силу розвитку власного виробництва труб в Росії і наявності альтернативних поставок з інших країн для проектів будівництва міжнародних трубопроводів. Поставки чорних металів скоротяться на 50% і складуть 1,1 млрд. $ через активний розвиток імпортозаміщення. Експорт залізничного рухомого складу знизиться на 50% (до 0,87 млрд. $) в першу чергу, за рахунок розвитку власного виробництва в РФ. Реалізація політики імпортозаміщення зумовить і падіння експорту продукції авіа- і ракетобудування з 0,046 млрд. $ в 2013р. до 0,023 млрд. $. Експорт реакторів, котлів, машин і устаткування знизиться до 2,11 млрд. $, що на 5% менше, ніж у 2013р. Таким чином, сумарні втрати експорту основних видів промислової продукції в Росію в 2014р. оцінюються в 4,55 млрд. $ або -39% до 2013 року.