Виробництво залізорудної сировини в Україні продовжує впевнено зростати

29.04.16

Зростання залізорудних індексів в Китаї позитивно впливає на ціни українського експорту

news20160427Середньодобове виробництво загальної непідготовленої залізорудної сировини на гірничодобувних підприємствах в березні склало 220,6 тис.т., що на 0,9 тис.т. вище показника за лютий. Всього було вироблено 6472,7 тис.т. товарної залізорудної сировини, що на 448 тис.т. більше показника минулого місяця. Тенденція до збільшення простежується, в першу чергу, в сегментах виробництва окатишів і товарного концентрату. З початку року виробництво товарної ЗРС гірничорудними підприємствами в Україні склало 18,82 млн.т., що на 0,2 млн.т. більше, ніж за аналогічний період 2015 року.

Динаміка виробництва гірничорудних компаній, в основному, була позитивною, в тому числі з огляду на більшу кількість днів. Частка поставок окатишів внутрішніми виробниками на комбінати України в I кварталі 2015 року становила 7,6%, а за аналогічний період 2016 року 23,4%, що свідчить про часткову переорієнтацію на споживання окатишів замість концентрату і привізного агломерату.
Найбільше зростання виробництва за квартал показали Північний та Інгулецький ГЗК. Зростання поставок на внутрішній ринок (в січні-березні 2016 року порівняно з січнем-березнем 2015 року) відбувалося за рахунок відновлення виробництва на Алчевському МК і МК Донецьксталь в середині 2015 року, а також збільшення завантаження потужностей у виробників довгого прокату АрселорМіттал і Єнакіївському МЗ.

На думку експертів Укрпромзовнішекспертизи, у 2-му кварталі вартість ЗРС на внутрішньому ринку України зростатиме завдяки позитивному тренду світових контрактних цін, збільшення яких складе 4-6%. Проте, необхідно зауважити, що на гривневу вартість продовжать впливати девальваційні процеси в Україні.

Інша ситуація складається з експортними поставками вітчизняної залізорудної сировини. Хоча експорт українського ЗРС в березні 2016 року зріс на 502 тис.т. в порівнянні з лютим, але порівняно з аналогічним періодом 2015 року в поточному році всього було експортовано близько 10,4 млн.т., що на 0,7 млн.т. менше. У географічному розрізі найбільше падіння експорту мало місце в Чехію (-203 тис.т.) і Польщу (-372 тис.т.). Істотне зростання продемонстрували лише поставки в Австрію (+134 тис.т.).

«Не дивлячись на зниження обсягів поставок за кордон, зростання залізорудних індексів в Китаї позитивно вплинуло на ціни українського експорту. – Коментує експерт ДП «Укрпромзовнішекспертиза» Дмитро Желтяков. – Згідно з нашими дослідженнями, ціни українських постачальників для зовнішніх напрямків в квітні-травні продовжать висхідний тренд з щомісячним кроком близько 15%».