Трансформація економіки України на основі розвитку людського капіталу, інтелектуальної праці та вищої доданої вартості

29.04.16

27 квітня 2016 року в Торгово-промисловій палаті відбулося відкриття ІІ Національного форуму з підтримки експортерів. У роботі форуму взяли активну участь представники бізнесу з Китаю, Гани, Нігерії, ПАР, Грузії, Австрії, Чехії, Польщі та інших країн.

В Гала-сесії виступили директор Укрпромзовнішекспертизи Володимир Власюк, голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна, народний депутат, голова комітету ВРУ з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк, голова Ради підприємців при Кабінеті міністрів України Леонід Козаченко, президент УСПП Анатолій Кінах, президент Grant Thornton Ukraine Олександр Чалий.

news20160429-2

Директор ДП «Укрпромзовнішекспертиза» Володимир Власюк, виступаючи з доповіддю на Гала-сесії, наголосив, що досягнення стійкого економічного зростання неможливе без розвитку експорту. У 2015 році обсяги товарного експорту скоротилися на 29% (-15,7 млрд. дол.), що обумовлено скороченням поставок металургійної, хімічної та машинобудівної продукції. «Протягом останніх 4 років обсяги українського експорту товарів скоротилися на 45%, – зазначив у своєму виступі Володимир Власюк, – що значно погіршило макроекономічну ситуацію в країні».

Україна володіє винятковими можливостями для виробництва продукції, яка може бути конкурентоспроможною і затребуваною на зовнішніх ринках, в тому числі на найбільшому ринку Європейського Союзу, який географічно вигідно розташований по відношенню до нашої країни. Загальний обсяг імпорту країн Євросоюзу в 2015 році склав 5031 млрд. дол., в тому числі внутрішній імпорт 1914 млрд. дол. При цьому частка України в зовнішньому імпорті ЄС-28 становить всього лише 0,7%.

news20160429-3

Для збільшення експортних можливостей України, в тому числі в країни ЄС, необхідні структурні зміни за допомогою впровадження динамічної економічної моделі, в якій ключову роль відіграватимуть інвестиції, експорт і внутрішнє споживання. При цьому сконцентруватися необхідно на розвитку підприємств переробної промисловості, впровадженні енергозберігаючих технологій та модернізації інфраструктури.