Китай спровокував обвал цін на ринку металургійної продукції.

23.05.16

news20160519

Головна причина – перегрів китайського ринку та зниження торгової активності в ісламських країнах через наближення місяця Рамадан.

У квітні тривало стрімке збільшення цін на регіональних ринках заготівлі й довгого прокату. До кінця квітня ціни зросли в порівнянні з березнем на $80-130 залежно від регіону. Дана ситуація була спровокована спекулятивними настроями на ф’ючерсному ринку Китаю.

З початку травня ситуація в Китаї кардинально змінилася, і ціни стрімко пішли вниз. Це сталося після заяв китайського уряду про обмеження стимулювання економічного розвитку і посилення монетарної політики. У підсумку за перші два тижні травня внутрішні ціни на заготовку знизились на $78 до $307/т. exw, арматура та катанка подешевшали на $84-86 до $377-388/т. exw.

«Ускладнюють ситуацію значні обсяги пропозиції китайського прокату, виробництво якого нарощувалось в березні – квітні до максимального рівня. – Коментує експерт ДП «Укрпромзовнішекспертиза» Гнітецький Олег. – Не знаходячи збуту на внутрішньому ринку, китайські компанії направляють надлишкові обсяги на зовнішні ринки, надаючи значні знижки. В умовах різкого спаду покупці не поспішають купувати, що в свою чергу стимулює падіння цін».

Як наслідок експансії дешевої продукції Китаю, знижувальний тренд спостерігається у всіх регіонах. Зокрема, в Туреччині середній рівень імпортних цін на заготовку за останні два тижні знизився на $63 через падіння до $320/т. cfr китайських пропозицій. Пропозиції заготовки з СНД поки складають $410/т. ($390/т. fob). На $20-30 знизилися котирування на заготівлю і арматуру на імпортних ринках Близького Сходу і Африки, складаючи відповідно $400-420/т. для заготівлі й $420-510/т. cfr.

«Єдиними регіонами, де підтримується стабільний попит на довгий прокат, залишаються США і країни ЄС, завдяки більш сталому економічному розвитку та будівельному сезону – зазначає Гнітецький Олег. – В результаті імпортні й внутрішні ціни за останні два тижні в зазначених регіонах зросли на $11-15».

На ринку плоского прокату в квітні кон’юнктура була сприятлива для виробників. Стрімке подорожчання сталевої продукції в Китаї дало можливість постачальникам протягом місяця підняти рівень цін угод ще на $60-100.

«Сезонний попит, обмеженість матеріалу для реалізації на спотовому ринку, зниження торговельних запасів і спекулятивне зростання цін на ф’ючерсному ринку дозволили виробникам г/к і х/к прокату в Китаї в квітні збільшити ціни на 470-520 юанів (до 2940-2960 і 3660 -3710 юанів/т. відповідно). – Пояснює Дмитро Желтяков, експерт УПЕ. – Така ситуація на внутрішньому ринку дозволила реалізувати ціновий приріст в $80 і в цінах експорту». Проте, в зв’язку з оголошенням наприкінці квітня обмеження стимулювання китайської економіки, регіональні ринки відреагували стрімким обвалом котирувань на початку травня.

Основною тенденцією на всіх регіональних ринках є знижувальний ціновий тренд. Головна причина зниження ринкових котирувань – перегрів ринку Китаю, а також зниження торгової активності в ісламських країнах через наближення місяця Рамадан. Винятком є США і ЄС, де в травні-червні буде підтримуватися попит на металопродукцію в силу розпалу будівельного сезону, відповідно ціни будуть зростати.