Ціни на світовому ринку довгого та плоского прокату змінюються різноспрямовано

13.10.16

news13-10-16В листопаді на регіональних ринках домінуючим буде негативний тренд, що обумовлено скороченням попиту і розвантаженням складів до кінця року

У вересні ц.р. на регіональних ринках довгого прокату домінував знижувальний тренд. Найбільш істотне зниження цін відбулося на ринках Китаю й Південно-Східної Азії. У Китаї внутрішні ціни на заготовку з кінця серпня до початку жовтня знизилися на $35 до $318/т exw з ПДВ, а котирування арматури і катанки впали на $39 до $355 / т і $363 / т exw з ПДВ. У свою чергу це спричинило тиск на експортні пропозиції, падіння яких за місяць склало $24-27.
«Зростання цін на коксівне вугілля призвело до збільшення собівартості прокату, зумовивши при цьому практично нульову торгову маржу для китайських компаній. – Коментує експерт ДП «Укрпромзовнішекспертиза» Гнітецький Олег. – У цих умовах виробники після закінчення національних свят будуть змушені проводити більш жорстку цінову політику, щоб уникнути фінансових втрат».
Як наслідок слабкого попиту, на початку жовтня знизилися ціни на заготовку в Туреччині, склавши відповідно $325-340/т exw на внутрішньому і $310-325/т cfr на зовнішньому ринках. На поступки були змушені піти постачальники з СНД, знизивши на початку жовтня ціни з $320-325/т fob до $295-315/т fob Чорне море. Причиною зниження цін стала відмова покупців від дорогої заготовки на користь більш дешевого брухту по $207-209/т cfr.
На ринку плоского прокату в вересні кон’юнктура була сприятлива для виробників через декілька причин: сформований портфель замовлень і високий попит після завершення літнього періоду відпусток.
«Високий рівень попиту з боку європейських країн дозволив турецьким постачальникам реалізувати приріст цін на г/к прокат і для внутрішніх споживачів. – відмічає Гнітецький Олег. – Останні обсяги продукції в листопаді реалізовувалися по 430-440 $/т exw, що на $20-40 вище, ніж місяцем раніше. Пропозиції на грудневу продукцію надходять на $15-20 вище».
Сприятлива кон’юнктура на регіональних ринках плоского прокату в країнах ЄС (на початку жовтня ціни зросли на €25-40 і становили 420-430 €/т і 520-530 €/т exw на г/к і х/к рулони відповідно) і в Туреччини надала підтримку постачальникам з СНД. Виробникам з України і Росії вдалося реалізувати приріст цін в угодах на сляби (+ $10 до 330-340 $/т fob) і тонколистовий прокат (+ $10-30 до 385-400 $/т fob по г/к рулонам і 430-440 $/т fob по х/к рулонам).
Несприятливою для виробників була ситуація на ринку США, де, через слабкий попит і падаючі ціни на сталевий брухт, місцеві заводи в вересні були змушені знизити ціни на тонколистової прокат на 66-80 $/т.
З кінця жовтня в листопаді на регіональних ринках домінуючим буде негативний тренд, що обумовлено скороченням попиту і розвантаженням складів до кінця року. Тиск на ринок буде надавати надлишкову пропозицію і низькі ціни на прокат з Китаю. В кінці року виробники будуть прагнути підвищити котирування в умовах зростання замовлень для формування складських запасів на 1 квартал нового року. Підтримку надасть різке подорожчання коксівного вугілля через поточне скорочення поставок і дисбалансу на ринку.